Zelf uw kruipruimte opknappen en isoleren:
U bent handig en wil uw kruipruimte zelf opknappen en isoleren. Dat snappen wij!
U kunt dan tenslotte uw eigen tempo bepalen en kosten besparen. Bovendien leert u ieder hoekje van uw huis kennen en is de voldoening groot als het klaar is en u de voordelen van een schone, droge en geïsoleerde kruipruimte ervaart!
Twee rechterhanden en niet bang voor kleine ruimtes, nattigheid, stof, spinnen of ander gespuis?
Doe het dan zelf en leer ieder hoekje van uw woning kennen!
Hieronder vindt u een stappenplan en onze tips en tricks om uw kruipruimte zelf aan te pakken. Mocht u op dingen stuiten die u niet zelf kunt oplossen dan kunt u ons altijd bellen, een van onze specialisten adviseert u in een onlinegesprek of komt bij u langs voor hulp of advies.
NIEUW! Doe het zelf pakket:
U krijgt van ons alle materiaal in de juiste hoeveelheden en voor u op maat gemaakt, plus een duidelijke werktekening en instructie voor de installatie.
TIP: werk nauwkeurig en precies, hierdoor haalt u optimale isolatiewaardes!
Stappenplan voor zelf isoleren:
Stappenplan voor zelf isoleren:
Stap 1: Veiligheid
Bescherm uzelf en uw omgeving! Markeer het openstaande kruipluik goed. Zorg voor een veilige, toegankelijke en voldoende verlichte werkomgeving. Zorg ook voor goede ventilatie. Werk niet alleen maar minstens met z’n tweeën. Gebruik tijdens het isoleren handschoenen, een wegwerp overall met lange mouwen, een veiligheidsbril en een stofmasker type2.
Stap 2: Inventariseer en inspecteer
Doe een grondige inspectie van de kruipruimte. Zijn er bijvoorbeeld lekkages, vochtproblemen, schimmels of ongedierte? Hoe is de staat van de ondervloer en ligt er veel rommel of oud leidingwerk?
Stap 3: Ruim op en verwijder oud leidingwerk
Hoewel u zelfden in de kruiruimte komt is het belangrijk deze op te ruimen voor u folie of isolatie gaat aanbrengen. Organisch materiaal zoals hout en bladeren kan gaan rotten onder de bodemfolie en oud leidingwerk of scherpe steentjes kunnen de bodemfolie beschadigen. Losliggend leidingwerk dat nog in gebruik is moet worden opgehangen aan de vloer.
Stap 4: Los problemen op
Repareer of verhelp problemen of schakel hiervoor professionals in. Stukje over milieu aspecten/ (natuurvriendelijk isoleren). Wij kunnen voor u het bestrijden van houtworm en schimmels, het behandelen en/of vervangen van balken in verband met houtrot en het impregneren van muren tegen optrekkend vocht.
Stap 5: Verbeter ventilatie
Overweeg een ventilatiesysteem om de luchtcirculatie te bevorderen en vochtigheid te verminderen. Installeer ventilatieroosters tegen ongedierte. Sluit ventilatieopeningen niet af. Sluit eventuele openingen naar de buren lucht- en ongediertevrij af.
Stap 6: Kierdicht maken begane grond vloer
Maak gaten waar leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken langs plinten goed dicht met kit of gebruik compriband.
Stap 7: Toegangen afdichten tegen water
De plekken waar leidingen en buizen de kruipruimte binnenkomen, vormen potentiële toegangspunten voor water. Dicht al deze kieren en gaten af met flexpur. Dicht ventilatiegaten niet!
Stap 8: Meet de kruipruimte
Gebruik een meetlint of laser om de lengte en breedte van uw kruipruimte nauwkeurig op te meten. Noteer deze afmetingen, deze heeft u nodig om de juiste hoeveelheid isolatie te bestellen.
Stap 9: Materiaalkeuze
Tijdens het onderzoeken welk materiaal het beste bij uw situatie en uw wensen past zult u ontdekken dat er een enorme keuze in isolatiematerialen is. Wij geloven in natuurvriendelijk isoleren en houden behalve de isolatiewaarde en materiaaleigenschappen en duurzaamheid ook rekening met natuurvriendelijkheid. Natuurvriendelijke keuzes houden rekening met (beschermde) diersoorten die kunnen voorkomen of overwinteren in kruipruimtes zoals hommels, kikkers en salamanders. Om die redenen werken wij met TonZon of Pif.
Stap 10: Bodemfolie
Damp remmende bodemfolie moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de bodem en de vloer vocht- en watervrij wordt. Bij het installeren van bodemisolatie is het dus extra belangrijk nauwkeurig en precies te werken. Volg de instructies van het gekozen materiaal goed, voorkom beschadigingen en zorg dat alle randen goed aansluiten.
Kiest u voor ons doe het zelf pakket dat sturen wij u alle materialen en een duidelijke instructie en maak bij vragen of twijfels gebruik van ons hulplijn!
Stap 11: Vloerisolatie
Vloerisolatie wordt in de kruipruimte onder de vloer geïnstalleerd. Ook hier is belangrijk de instructies nauwkeurig te volgen om volledig van het effect van de isolatie te profiteren. Zorg ervoor dat de ventilatie tussen het materiaal en de vloer goed is maar voorkom dat er tocht tussen de isolatie en de vloer ontstaat. Controleer bij een houten vloer voor u begint de houtvochtigheid van de vloer. Gebruik hiervoor een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent? Controleer de ventilatie van de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald. Doe je dit niet, dan sluit je vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer. Hierdoor ontstaat het risico op zwamvorming en houtrot.
In ons doe het zelf pakket zitten de materialen op maar voor gemaakt met een werktekening en een duidelijke instructie Heeft u toch twijfels of vragen dan zitten wij klaar om u te adviseren bij onze hulplijn!
TIP: Vergeet niet om ook het kruipluik te isoleren. Anders kan er alsnog warmte via het luik ontsnappen.
Stap 12: Cv-leidingen isoleren
Is uw kruipruimte opgeknapt en geïsoleerd dan is het als laatste aan te raden om ook de cv-leidingen in uw kruipruimte te isoleren. De temperatuur in uw kruipruimte na isolatie dalen en dus zal er via de leidingen kostbare warmte verloren gaan. Ook hiervoor hebben wij een doe het zelf pakket neem contact met ons op dan bespreken we de mogelijkheden!
Stap 13: Eindcontrole
Loop alles nog eens na, controleer of alle isolatie goed vastzit. Is de bodemfolie hoog goed vastgezet en nergens beschadigd? Zijn alle ventilatieopeningen nog steeds goed vrij? Herhaal deze controle eens per jaar of bij uitzonderlijke omstandigheden zoals extreem hoge waterstanden.
Stap 14: Professionele hulp of advies nodig
Heeft u vragen of twijfels. Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!
Vraag een adviesgesprek of vrijblijvende offerte op maat aan
Wij vertellen u graag over de subsidiemogelijkheden.